Gotując kalafior, pamiętaj o tych 2 zasadach. Tylko wtedy warzywo wyjdzie ci na zdrowie
Kalafior często serwujemy, jako dodatek do obiadu. Jest on zwykle gotowany, niejednokrotnie podawany ze zrumienioną, tartą bułką. Warzywo to jest bardzo wartościowe i może nam wyjść na zdrowie, pod warunkiem jednak, że w czasie gotowania nie popełnimy istotnych błędów.
Wartość odżywcza kalafiora
Kalafior to niskokaloryczne warzywo, 100 g dostarcza ok. 25 kcal. Cechuje go spora zawartość błonnika. Za jego sprawą kalafior przyspiesza przemianę materii i poprawia trawienie. Poza tym w kalafiorze znajdziemy też sporo witamin: C, E, K i z grupy B, a także kwasu foliowego. Dzięki temu warzywo to wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na serce i układ nerwowy. Kalafior jest też zasobny w cynk, potas, magnez, fosfor i mangan. Minerały te wzmacniają serce, mięśnie i kości.
Jak gotować kalafior, by wyszedł na zdrowie?
Choć gotowanie kalafiora nie jest niczym trudnym, to jednak by wyszedł nam na zdrowie, trzeba pamiętać o 2 podstawowych zasadach. Po pierwsze kalafiora należy gotować bez pokrywki lub przy uchylonej pokrywce. Dzięki temu odparują z niego związki powodujące wzdęcia i brzydki zapach. Druga zasada mówi o tym, by warzywo to gotować na półmiękko. Wtedy jest bowiem zdrowsze dla żołądka i lżej strawne. Nie powoduje wzdęć i gazów.
Jednym słowem kalafior płuczemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gorącej wody nie powinno być zbyt dużo, bo wtedy straty witamin i soli mineralnych będą większe. Warzywo gotujemy na średnim ogniu 5-7 minut, aż zmięknie, ale wciąż pozostanie lekko chrupiące. Jeśli przyrządzasz kalafiora w całości, gotuj go 10-15 minut. Taki kalafior jest nie tylko najzdrowszy, ale też najsmaczniejszy. Absolutnie odchodzimy od paćkowatego, rozgotowanego warzywa, które dosłownie rozpada się przy wyciąganiu łyżką cedzakową.
Kalafior można też ugotować na parze. Potrzebujemy do tego 10-15 minut. Ta metoda jest nawet zdrowsza niż klasyczne gotowanie. A to dlatego, że z warzywa nie są wymywane składniki odżywcze. Poza tym metodą tą kalafiora trudno jest rozgotować i zazwyczaj pozostaje chrupki.
Wskazówki dotyczące przygotowania kalafiora
Kalafior jest dość ciężkostrawnym warzywem, a to dlatego, że zawiera trudniej trawione węglowodany. Z tego też powodu lepiej nie jeść go na kolację. U niektórych osób składniki te są metabolizowane w naszym przewodzie pokarmowym przez bakterie, które powodują wzdęcia.
By złagodzić właściwości gazotwórcze tego warzywa, warto gotować je z kminkiem, koprem, imbirem, gałką muszkatołową, listkiem laurowym lub czosnkiem. Do wody, w której gotuje się kalafior można też dodać trochę soku z cytryny.